Waddentocht 2014
Printversie


(klik op de kaart voor vergroting)

Dinsdag 15 juli, 13 mijl.
Om 8 uur ’s avonds vertrekken we uit de Jachthaven van Terschelling voor een zwerftocht over de wadden. Zonder vast doel en zonder tijdplanning. Vakantie dus.

Het is net volle maan geweest en als de zon verdwijnt, neemt de maan de verlichting over. Eerst staat er een lekker NW windje, maar die neemt af tot heel weinig. Toch kunnen we doorscharrelen tot aan de Koffiebonenplaat aan de oostpunt van Terschelling. Daar gaan we om middernacht ten anker. Een heerlijk ontspannen begin.

Woensdag 16 juli, 11 mijl.
Het is een stralende dag en we wandelen even door de corridor naar het Boschgat. Het eiland blijkt alweer een flink stuk kleiner dan de vorige keer (2 jaar geleden). We vinden een dode, jonge, helemaal uitgedroogde zeehond. Met een stukje glas snijden we de kop er af voor de schedeltjesverzameling.

Om 11 uur drijven we weer en gaan onder zeil. Helaas is er bijna geen wind meer. Omdat we vandaag toch graag Terschelling achter ons laten starten we de motor. Die blijkt echter niet op toeren te komen. Toch raken we door door de Blauwe Balg. In het Amelander gat is het eigenlijk helemaal gebeurt met de motor en besluiten we dan de rest van de vakantie maar zonder te doen.

We krijgen in het Molengat zoveel stroom tegen dat we maar ten anker gaan op de Kikkertplaat. Genoeg voor vandaag.

Donderdag 17 juli, 11 mijl.
Om 5 uur in de morgen verhaal ik de boot een stukje naar de rand van de plaat, zodat we wat eerder weg kunnen. Net na laag water gaan we om 9 uur weer ankerop. Er is niet veel wind en die zakt af en toe zelfs helemaal weg. Toch scharrelen we mooi onder Ameland door. We worden ingehaald door een Engelsman in een Drascome. Hij heeft roeiriemen: best wel handig.

Later draait de wind naar het noorden en neemt weer een beetje toe. Zo kunnen we op tijd door de Holwerder Balg komen om nog het Smeriggat in te varen voor er te weinig water is. We gaan om 14 uur ten anker boven de Engelsmanplaat. Nog lekker tijd om wat te snorkelen, kokkels te zoeken een natuurlijk een rondje over de plaat te maken.

Vrijdag 18 juli, 9 mijl. Vandaag is de wind weer terug: 3-4 uit het NO. Om 2 uur ’s middags vertrekken we, anderhalf uur voor hoogwater, naar Schiermonnikoog. Via het Gat van Schier/Harmsgeultje gaan we om 15:45 ten anker, net oostelijk van de jachthaven. Eenmaal drooggevallen gaan we aan wal en treffen tot onze verbazing Heert en Griet (fervente Terschellinggangers) in gezelschap van een paar oud-Terschellingers. We zijn dus nog niet ver genoeg van huis.

We eten ’s avonds in het dorp en kopen nog een stapeltje boeken bij een 2e-hands winkeltje. Dan volgt een heerlijke zomeravond in ons geliefde element: de blubber.

Zaterdag 19 juli, 20 mijl.
Het is een bloedhete dag. We doen nog wat boodschappen aan de wal en melden ons, op verzoek, bij de havenmeester. Officieel moeten we havengeld betalen horen we daar. Omdat wij van Terschelling komen hebben we echter vrijstelling. Wel moeten we eigenlijk toeristenbelasting betalen, maar ook dat schenkt de havenmeester ons.

Gister hadden we de boot vrij hoog droog gezet. Door de ZO wind is er weinig water en lukt het maar met moeite om weg te komen. Een uur voor hoogwater zijn we onder zeil. De wind neemt lekker toe we gaan op weg om te overnachten op het Simonszand. We varen de oostpunt van Schier voorbij maar zien dan dat het, enige vrij toegankelijke, puntje van het Simonszand helemaal vol ligt met zeehonden. Op het voor hen gereserveerde overgrote deel ligt natuurlijk niks. Afijn, dan maar weer terug naar Schier, waar we de boot weer aan de grond zetten. Weer een heerlijke avond trouwens.

Zondag 20 juli, 20 mijl.
De nacht is nogal onrustig geweest door de ZO wind tijdens hoogwater. Daarvoor hadden we onder opper op Simonszand willen liggen. Kan gebeuren.

Om 13:30 gaan we weer ankerop. De wind is nu zwak uit het noorden maar neemt toe in de loop van de dag. We schieten lekker op en passeren Noordpolderzijl zo vroeg dat we maar doorzeilen naar Borkum. Om 18:00 varen we de Fiskerbalje op. De wind is nu NW 5, zodat we goed tegen de stroom in onder Borkum kunnen doorvaren. Om 19:00 gaan we ten anker achter de oostpunt van Borkum. Er komt van alle kanten onweer aan, maar we hebben nog even tijd om nog naar het Noordzeestrand te lopen. Eenmaal terug barst het onweer los. Het blijft ook een groot deel van de nacht doorgaan.

Maandag 21 juli, 15 mijl.
Ook vanmorgen regent het nog. Om 7:30 gaan we al ankerop en zeilen richting Memmert. Ondanks de regen is het er prachtig. We zeilen vlak onder Memmert langs wat helemaal vol zit met allerlei vogels. Het is al afgaand tij en het lukt net niet om Juist te bereiken. Het geultje wordt steeds smaller en uiteindelijk lopen we aan de grond. Op zich niet erg, maar we zitten midden in een bank met Japanse oesters. Dat is niet bevorderlijk voor het verfsysteem. Wel weer mooi is dat we een heerlijk maaltje mossels kunnen scoren.

’s Middags om 5 uur varen we het laatste kwartiertje naar Juist, waar we ankeren onder de westkant van het dorp. In de avond maken we nog even een wandeling over het eiland (het is daar maar 1 duinenrij breed) en om de Hammersee.

Dinsdag 22 juli, 24 mijl.
Alweer vroeg, om kwart voor acht, gaan we met moeite ankerop. De wind is NO 5-6 en we gaan dicht gereefd naar Norderney. Daar gaan we in de jachthaven om wat boodschappen te doen en om water te tanken. De motor doet het nog net goed genoeg om even in en uit een box te varen. Na de boodschappen bekijken we het mondaine strandleven van Norderney uitgebreid. Toch zijn we blij dat we om dik 17:15 weer de haven uit kunnen: we houden niet zo van het havenleven.

We zijn eigenlijk te vroeg om over het wantij van Norderney te komen en gaan nog anderhalf uur voor anker om te koken en te eten. Daarna gaan we door naar Baltrum waar we om 20:45 ten anker gaan. Weer hebben we het rijk helemaal alleen: heerlijk.

Woensdag 23 juli, 36 mijl.
Ook vandaag doen we weer twee etappes met een gedwongen laagwaterstop. Om 9:15 gaan we ankerop en over het wantij onder Baltrum en ook nog net die van Langeoog heen. Het is Oostenwind 4-5 en we schuiven het west-strand van Spiekeroog op (achteraf blijkbaar een stukje naaktstrand, maar daar doen we niet moeilijk over). We maken een lange strandwandeling en gedeeltelijk door het duin weer terug.

Om 18:15 kunnen we weer verder. Omdat het nog steeds een stevige oostenwind staat besluiten we door te varen naar Minsener Oog. Daar hebben we tenminste een fatsoenlijk oppertje. In het donker schuiven we om 22:45 daar het strand op onder luide protesten van een meeuwenkolonie die blijkbaar achter de hoge duinenrij woont.

Donderdag 24 juli, 39 mijl.
Na een heel rustige nacht gaan we bedenken wat we vandaag zullen doen. Het weer lijkt nog stabiel en met een NO wind is Helgoland goed te bezeilen. Altijd leuk, dus gaan we om 9:20 ankerop en varen zuidelijk om Minsener Oog heen. Ondanks tegenstroom varen we redelijk vlot de Jade af en dan richting Alte Weser.

De wind wordt wel minder een draait ook wat naar het noorden. Het gaat daardoor toch weer een lange oversteek worden van 10 uren. Om 19:00 meren we af als 5e schip. Het is helemaal niet druk in de haven.

Natuurlijk maken we weer even een rondje over het hele eiland. Het lijkt of er ook minder vogels broeden. Alleen de Jan van Genten zijn in steeds toenemende aantallen.

Vrijdag 25 juli, 34 mijl.
Om 5 uur gaan de eersten al weer vertrekken. Ook in de rij voor ons. Een ouder echtpaar met een veel te grote motorsailer probeert er tussenuit te komen en ramt onze buurman. Reling ontzet en wat krassen. Ook wij worden geraakt maar hebben geen schade. Ze gaan weer naar de kant om de schade te regelen. Daarna proberen ze weer te vertrekken: weer de halve haven in rep en roer. Met veel geschreeuw en afhouden raken ze toch de haven uit. Om toch nog even te kunnen slapen verkassen we naar een Duitse man die met een oude stalen Sneekermeer midden in de nacht binnenkwam. Hij ligt tussen 2 stapels schepen in. We worden daar later weer weggestuurd en gaan dan weer tegen de tot rust gekomen stapel aan liggen.

Tijd om onze voorraden voor onderweg aan te vullen en, nu we er toch zijn, ook de drankkelder.

Om 14:00 vertrekken we weer met bestemming Neuwerk. Het is weliswaar eerst nog tegen de stroom in, maar we hopen dat het wat blijft waaien, zodat we nog wat voortgang maken. Dat valt tegen. De wind valt helemaal weg en we schieten helemaal niet op. In het zuiden komen later buien opzetten en daar zit gelukkig nog wat wind in. De wind komt wel steeds weer van een andere kant. Na elke bui is het weer nagenoeg stil. Uiteindelijk komen we zo rond ’s avonds 9 uur bij de Elbe aan. Het is even rustig met de scheepvaart dus we steken meteen over. Wind is er bijna niet, zodat het erg langzaam gaat. We zetten dan toch de motor maar bij, want de grote schepen zijn in de verte al weer in aantocht. De motor heeft het erg moeilijk en meer dan 2.5 knoop halen we niet. Met het zweet op de rug halen we net voor een grote containerbak de overkant.

Daarna drijven we zachtjes op de stroom een geultje in wat ons langs de westkant van Neuwerk moet brengen. Het is inmiddels helemaal donker geworden en we manoeuvreren hoofdzakelijk op de GPS door het geultje. De NW kant van Neuwerk is voorzien van een stenen dam waar de prikkenstraat langs loopt. Op een gegeven moment zien we een baken op een strekdammetje aan voor een prik en belanden met een grote klap op het dammetje. Gelukkig kan onze hefkiel daar tegen. Iets verderop, vlak bij de veerbootsteiger gaan we ten anker. Het is dan 23:30. Alweer bijna 10 uur gevaren.

Zaterdag 26 juli, 14 mijl.
Neuwerk stond al langer op het verlanglijstje: het laatste bewoonde Waddeneiland waar we nog niet geweest waren. Er loopt een, met bosje biezen, gemarkeerde wandelroute van de vaste wal naar Neuwerk en verder naar Scharhorn. Ook met paard en wagen worden toeristen op deze manier naar Neuwerk vervoerd. ’s Morgens maken we een korte wandeling voordat het water in de geul te hoog wordt. Om 11 uur komt een veerboot vanaf Cuxhaven door de geul en rond die tijd drijven wij ook al weer.

Eerst is er nog wat wind, maar die zakt even later helemaal weg. We drijven nog een beetje op de stroom de goede kant op. In een onweersbui zit nog wel wat wind, maar dat duurt niet erg lang. Met veel moeite en gepeddel lukt het om een geschikte bank te bereiken om daar het tij af te wachten. Dat blijkt uiteindelijk een heel leuk stukje dynamisch wad de zijn. Overigens zijn we weer helemaal alleen op de wereld.

Om 21:30 gaan we weer ankerop. Onze kaarten zijn 2 jaar oud en blijken niet zo erg meer te kloppen. We proberen dus maar een beetje op de gok in de vallende duisternis de geulen te vinden. De kiel moet wel een eind omhoog, maar we vinden onze weg. We komen zelfs nog een tegenligger (op de motor en met een verblindende lamp zwaaiend) tegen. Uiteindelijk bereiken we het wantij voor de Weser waar we om 00:40 ten anker gaan.

Zondag 27 juli, 26 mijl.
Dit wordt weer een dag van hollen en stilstaan. Het begint met bijna geen wind. We gaan om 11:15 ankerop en scharrelen langzaam vooruit, geholpen door zo nu en dan een bui met regen en een beetje wind. Als we bij de Weser aankomen hebben we plotseling weer een NW 5. Dat is erg prettig met al die grote schepen en een kapotte motor. We kunnen nu tenminste een beetje vlot oversteken.


Mooi op tijd kunnen we over het wantij op de Kaiser Balje tussen Weser en Jade en om 16:30 belanden we op de Jade, waar we de wind pal tegen hebben, maar de stroom mee. Zo zijn we in de kortste keren weer bij Minsener Oog, waar we om 18:15 ten anker gaan. Nog een wantij lukt echt niet meer.


We zijn van plan nog over op het, kleine, stukje van Minsener Oog te kijken wat niet verboden gebied is. Een vogelwachter heeft ons echter gespot en verzoekt om het eiland niet verder te betreden. Nou, vooruit dan maar.

Maandag 28 juli, 22 mijl.
De nacht is een tijdlang onrustig geweest met toch de nodige deining vanaf de Jade. De wind zit toch weer wat in het noorden. Om 10:45 gaan we weer ankerop en om de zuidpunt van Minsener Oog, tegenstrooms, naar het wantij onder Wangerooge. De wind wakkert in de loop van de dag weer aan tot kracht 5. We schieten lekker op en kunnen zowel het wantij onder Spiekeroog als Langeoog nog halen. In de baai onder Langeoog laten we ons zo hoog mogelijk aan de grond lopen om 15:30.

Daarna baggeren we lekker door de blubber naar de kant: we hebben flessen water meegenomen om de voeten weer af te spoelen. Dan een wandeltocht naar het dorp waar we nog wat boodschappen kunnen scoren en in een pizzeria een heerlijke pizza de chef verorberen.

Dinsdag 29 juli, 31 mijl.
We vertrekken om 11:45. Ook vandaag is de wind nog N-NO en we profiteren hiervan door zo snel als mogelijk het ondiepe wantij onder Baltrum over te varen, dan het wantij onder Norderney en vervolgens onder Juist door.

De wind is dan aangewakkerd tot kracht 5 en we proberen Borkum te halen. De zee wordt behoorlijk woest in het zeegat en voor het eerst trekken we de zwemvesten aan voor de zekerheid. Maar het gaat goed en met kiel en roer omhoog halen we zowaar Borkum waar we op nagenoeg dezelfde plek droogvallen als op de heenweg. Het is dan 17:00: we hebben 31 mijl gevaren in dik 5 uur!

Woensdag 30 juli, 36 mijl.
Eindelijk draait de wind naar NW. We gaan om 10:30 op pad zodra er weer wat water onder de kiel staat. We moeten nog over het wantij van Borkum. Daarna tegen de stroom is door de Fiskerbalje. Door helemaal tegen de plaat te zeilen kunnen we nog redelijk tegen de vloed in komen. Op de Eems hebben we dan weer stroom mee. Het Groninger wad is altijd een taaie haal met zijn 2 wantijen en altijd wel een stuk stroom tegen. Eerst kunnen we nog hele stukken afsnijden, maar richting Lauwersoog moeten we de geul houden. De wind wakkert weer aan en er staat weer een hoge zee bij Lauwersoog. Maar geholpen door de eb komen we toch net op tijd om nog het Smeriggat in te schuiven, onder opper van Het Rif. We ankeren om 18:15. Weer een hele afstand voor ons doen.

Donderdag 31 juli, 51 mijl.
Vandaag breken we alle records. Ondanks dat de wind tegen is, ZW 4, halen we in 1 ruk Terschelling. Om 10:40 vertrekken we zodra we genoeg water hebben uit het Smeriggat. Dan over het wantij van Ameland, Om 15:15 zijn we bij de Blauwe Balg (het was om 13:36 hoogwater, dus we hebben nog 20 minuten volgens de regeltjes). Dan tegen de eb in naar het wantij van Terschelling. Dit gaat tergend langzaam, maar we halen het. Met kiel en roer helemaal omhoog schuiven we nog net om 18:00 over het wantij. Het is hier dan anderhalf uur voor laagwater.

Dan komt er weer een stukje met stroom mee, maar voor we in de Noordmeep zijn zit de vloed er al weer in. De wind zakt ook wat weg. Het is wel een mooie avond en dan mag het best wat langer duren. In de Noordmeep zitten duizenden jonge eidereenden. Uiteindelijk meren we weer op ons plekje af om 21:15. We hebben vandaag in tienen half uur 51 mijl gevaren.

Alles bij elkaar hebben we deze vakantie meer dan 400 mijl gevaren, waarvan ongeveer 5 op de motor. Waar je met 2 liter benzine al niet kunt komen.