Hoe maak je het?
Printversie

Samenvattend is de werkwijze als volgt:

Zet sterke thee met suiker en laat deze afkoelen. Doe dit in een pot, voeg wat oude Kombucha toe en leg de Kombuchazwam er in. Dit laat je 10-14 dagen staan bij een gecontroleerde temperatuur.

Er vormt zich in die tijd een nieuwe zwam bovenop de oude. De oude gooi je weg en de nieuwe gebruik je voor de volgende cyclus. De vergiste thee filter je en giet je in flessen.

Hieronder is de werkwijze uitgebreider beschreven:
Het begint met het (als het goed is eenmalig) regelen van een zwam. Als je geen kennis hebt die zich ook met Kombucha bezig houdt, kun je deze via Internet bestellen.

Zet water op met per liter:

  • ca. 5 gram thee in een groot thee-ei (voor minimaal de helft zwarte thee, de andere helft kan groene thee zijn). Kombucha groeit namelijk op zwarte thee. De groene thee versterkt de geneeskrachtige werking
  • ca 90 gram suiker. Ik gebruik voor de helft rietsuiker en de helft gewone witte suiker

Breng de thee aan de kook en laat een paar minuten zachjes koken.

Haal het thee-ei eruit en laat de thee afkoelen (beslist onder de 30 graden, anders overlijdt de zwam).

Voeg ca. 100 gram Kombucha toe van de vorige lichting. Heb je dit de eerste keer nog niet, dan kun je hier ook azijn voor in de plaats nemen.

Doe de thee in een glazen pot of schaal. Ik gebruik schalen van 3 liter: bevalt prima. Vaak worden grote, rechte potten aanbevolen. Leg de zwam in de thee met de meest gladde kant naar boven.

Sluit de pot of schaal af met een stuk neteldoek of vitrage (tegen insecten en ander ongedierte). Ik heb per schaal een houten ring gemaakt en daar vitrage overheen gespannen.

Zet de Kombucha weg bij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden. Dit kan op allerlei manieren:

  • op een warmhoudplaatje
  • in een speciaal gemaakt kastje. Als verwarming kan worden gebruikt: vloerverwarmingsmatje, gloeilamp, etc..

Ik heb een kastje gemaakt van piepschuimplaten (had ik nog staan) en deze in de kelder geplaatst. De verwarming wordt verzorgd door een gloeispiraal uit een oude broodbakmachine met een thermostaat uit een oude wasmachine. In de laagste stand zit die rond de 27 graden. Dan is de kombucha is ca. 10 dagen klaar. Dit is iets warmer dan de meestal aanbevolen 25 graden en rusttijd van 12 dagen.

In deze tijd wordt de suiker in de thee vergist naar verschillende zuren en een weinig alcohol (maximaal 0.5%). Tervens zal een nieuwe zwam ontstaan aan de bovenkant van de oude zwam. Deze zal, als het goed is, 0.5-1 cm dik worden.  Bij hogere temperatuur zal de vergisting sneller verlopen, maar is er ook meer kans dat verontreinigingen het resultaat negatief beinvloeden.  Rond 25 graden bevalt mij het best met een rusttijd van ca. 12 dagen.

Hogere temperatuur en langere rusttijd geven een zuurdere Kombucha. Bij te korte rusttijd is veel suiker nog niet vergist en is het resultaat te zoet. De kunst is om de middenweg te vinden: bijna alle suiker vergist, maar niet te sterk verzuurde Kombucha.

Na de rusttijd haal je de zwammen uit de Kombucha: de oude gooi je weg en de nieuwe gebuik je opnieuw. Spoel hem af onder de koude kraan. Je kunt de zwam overigens zonder problemen in tweeen scheuren, zodat je twee potten kunt maken. Je kunt overigens ook de oude zwam nog een keer gebruiken om meerdere potten te maken.

De Kombucha-drank giet je door een stuk kaasdoek of iets dergelijks door een trechter in flessen. Dit kunnen bijvoorbeeld schoongemaakte wijnflessen zijn die je met de kurk weer sluit. Ik gebruik petflessen van anderhalve liter. Die sluiten ook prima af.

De Kombucha kan zonder problemen vele weken worden bewaard. Pas wel op bij het openmaken: door het doorgisten lijkt het soms champagne.